"Byl jsem za blázna za otázku, jestli byl v Ostravě před válkou antisemitismus," říká David Lawson. "Žádný tam totiž nebyl."

I letos si touto dobou připomínáme smutné výročí Křišťálové noci, kdy nacisté v Německu a okupovaných Sudetech vypálili synagogy a židovské obchody. Následoval Holocaust, kdy byli židé pronásledováni, týráni a masově vražděni v koncentračních táborech. Z těch se vrátil jen zlomek přeživších. Další tragédií ale byla také následná studená válka, která rozdělila židy z východních a západních zemí Evropy a tímto i rodiny. Dodnes řada z nich pátrá po svých předcích.
Jsou takzvanné dobré duše, které jim v tom pomáhají. Například paní Libuše Salomonovičová, bývalá archivářka z Ostravy a David Lawson z Londýna. V Londýně (tedy přilehlém Kingstonu na Temží) žije židovská komunita s ostravskými předky. Libuše dává dohromady matriky a evidenci v Ostravě a předává kontakty a propojuje lidi, David Lawson zase dělá rešerše a vyhledává lidi z Briránie I dalších koutů světa. Společně před rokem a půl o tom všem vydali knihu Ostrava a její židé. Více ve videu

Komentáře