Jana Koubková: Na novinářích mě štvou jejich prvoplánové otázky

Jana Koubková je charismatická – bez velkého přehánění – přední dáma českého jazzu a vskutku renesanční osobnost. Její moderování i koncerty mají ´šťávu´. Hudbě se věnuje od svých šesti let, skládá vlastní písně i filmovou hudbu, moderuje své vlastní pořady v rozhlase a nevyhnula se jí ani múza literární. Píše fejetony, sloupky i poezii – ostatně zaveršovala i v rámci naší ankety.

 Jaký byl váš první rozhovor s novináři?

První rozhovor s novináři byl určitě radostný, protože se o mne vůbec někdo zajímal a já byla na vrcholu blaha. Postupem času, ale i nabytými zkušenostmi, mé nadšení opadávalo.

Čím vás novináři štvou?

Vždy tvrdím, že na zajímavou otázku je zajímavá odpověď. Ale těch zajímavých otázek aby jeden pohledal. Většinou je to furt dokola – věci, které lze najít i na mém webu (www.janakoubkova.cz). Jsou to prvoplánové otázky, které nesměřují ke konkrétní osobě osobně /protože o ní moc neví a na jejím koncertě nebyli/ a o jazzu už ví taky prd! Vážím si těch několika, kteří vědí a zajímavě se ptají, a tím jsou samozřejmě Lubomír Dorůžka, z MF Ondřej Bezr, z Harmonie Milan Tesař, Petr Vidomus…

Co byste novinářům doporučila?

Poprosila bych novináře, zvláště ty mladší, aby se opravdu o osobě, o které chtějí psát, snažili nepsat jen info z webu, ale třeba přišli i na koncert a zažili atmosféru toho, jak se to rodí a ne jen udělat pár fotek a po čtvrthodině vypadnout, to je prostě špatně!

Jinak nic proti novinářům- hlavně nic proti těm dobrým!!! Pomáhají nám, propagují naši práci, dávají vám o nás vědět – bez nich by to prostě šlo hůř…

Jaký byl váš první rozhovor s celebritou?

Moje moderování není zas tak časté a moc to neumím tak se do toho nehrnu…

Co vás na celebritách štve

Proti celebritám nic nemám, spíš je mi jich líto, jak jsou pořád na očích… /a tak můj příspěvek/:


CELE/r/BRITA
POTKALA SEM BRITA DĚSNÁ CELEBRITA
OKUSOVAL CELER KDYŽ ŠLA KOLEM RITA
RITA BRITA ZBALILA
PAK SI VODKU NALILA
V KAMNECH SÁLÁ BRIKETA
CELEBRITOU RITA NENÍ
BRIT VŠAK ČEKÁ DO SETMĚNÍ
RITA SE PAK UVOLNÍ
A BRIT SE ZČÁSTI UKOJMÍ

Redaktor: Zuzana Kůrová, Báseň: Jana Koubková, Foto: archiv Jany Koubkové

Janě Koubkové se tímto omlouváme za neosobní otázky, paradoxně právě pro tyto konkrétní ankety se známými osobnostmi máme připravené ´typizované´ – tedy vždy stejné – otázky v rámci mediální gramotnosti pro veřejnost ( o médiích), čekáme, kdo na ně jak odpoví. Jsou tedy opravdu ´neosobní´:-). Jinak vše, co říká ´podepisujeme´, rešerše před rozhovorem je základ všeho!:-). (pozn. redakce SeeMedia 2013)

Komentáře