Kde se budou schovávat špioni? Za papírové noviny z antikvariátu...

Je slunečné ráno. Pan Novák si nalije kávu, připojí se k internetu a najede si na domovský web svého oblíbeného deníku. Přihlásí se na stránky a stáhne si dnešní vydání novin do své ultra tenké a lehké elektronické čtečky. Pan Novák dopije svoji porci kofeinu a vydá se do práce. Ve vlaku si zapne svoji čtečku, aby se dozvěděl, jaké události hýbou světem i jeho vlastí. Tak jako ostatní spolucestující.

Paní Nováková by si ráda přečetla nějaký dobrý milostný román. Neváhá proto a klikne si na stránku s recenzemi nových knih. Najde si nejlépe hodnocený bestseller a na e-bay si ho objedná. Za pár dolarů a minut ho má doma. Načte si žádanou knížku do své čtečky v originálním růžovém designu a začne číst knížku před spaním. Paní Nováková je spokojená, román má skvělý úvod a čtečka dokonce imituje zvuk otáčení stránek jako u klasické knížky. Paní Nováková pociťuje sentimentální vzpomínku na dobu, kdy držela v ruce opravdovou knihu.
Ano, je toto reálná budoucnost, která nás čeká? Opravdu papírové noviny a knihy nahradí elektronické přístroje z tekutých krystalů?
Popisovaná událost přijde možná za deset dvacet let, ale už současnost ukazuje, že internet vytlačuje taková klasická média jako jsou noviny a knihy. Už teď se novinám snižuje červená křivka v grafu jejich prodejnosti. Pro mnoho lidí už nejen papírová podoba novin, ale především knih není dost atraktivní. Zvláště pro mladou generaci, které se zdá koupě papírových deníků zbytečná. Na internetu mají všechny novinky a zprávy zadarmo, navíc jsou dostupnější a aktuální. Pokud tedy vůbec mají zájem přečíst si něco takového.
Dnešním trendem je vše digitalizovat. Začali jsme počítači, teď postupujeme televizí a rádiem. Proč také nedigitalizovat ´analogový´ papír denních periodik a knih? Papír je pro některé skoro již zastaralý vynález (2000 let není málo), vadí jim neskladnost a váha novin či knih. Lidé chtějí něco úsporného, malého a lehkého. A tak se zrodila elektronická čtečka. Představuje se vám lehké, tenké a ohebné zařízení, do kterého si můžete stáhnout svůj oblíbený deník, časopis nebo knihu. Vejde se vám do něj mnoho dat, ve fyzické podobě až několik desítek svazků literatury. Skvělá věc na cesty. Navíc v elektronické podobě jsou periodika a knihy mnohem levnější něž v papíru. A některé magazíny slibují také svoji digitální verzi o několik dní dříve, než se objeví na prodejních stáncích. A nezapomínejme ani na stále omílané téma ekologie. Určitě se digitalizací ušetří hodně stromů a lesů, i když na druhou stranu… Co udělá s přírodou najednou velký odpad součástek od elektronických čteček?
Pokrok nezastavíte, už teď americké trhy hlásají, že prodaly více knih v elektronické podobě než v papírové. Doufám, že klasické knihy úplně nezaniknou. Někdy si přece musíme uvědomit, že kniha je prostě kniha. Současné knihy a noviny se stanou starožitnostmi a antikvárními kousky. Budou je sbírat pouze nadšenci a už jen ve filmech uvidíme gangstery a špiony schovávat se za rozložené noviny.
Hoai Le Thi, Foto: Old Newspapers
Článek byl napsán pro SeeMedia v roce 2012. Jak je vidět, bylo v něm mnoho vizionářského…

Komentáře