"Jana Krause jsem placentou v igelitové tašce neodbourala. Vadí mi, že novináři nechodí na tiskové konference," říká Petra Sovová

Jak komunikovat s médii, dobré a špatné zkušenosti. V dalším díle našeho miniseriálu MÉDIA  se s námi o svých zkušenostech s novináři podělila občanská aktivistka Petra Sovová. 

PETRA SOVOVÁ vystudovala gymnázium a před jednadvaceti lety spoluzaložila Hnutí za aktivní mateřství, jehož hlavním cílem je pozitivní změna přístupu českých porodnic k ženám, navíc je členkou občanských sdružení Pražské matky, Rozalio, Asociace pro domácí vzdělávání, Agentury Gaia. Spoluorganizuje a vede pravidelné videoprojekce a diskuse o přirozeném porodu a aktivní roli rodičů při něm. S médii má bohaté zkušenosti.
Jaký byl Váš první rozhovor s novináři?

Vzpomenu si na rozhovor, který vyšel s titulkem “Třetího syna porodila doma“. Byla jsem tehdy druhou ženou, která zveřejnila, že porodila doma. Novináři mě pak kontaktovali už sami. A rozhovory s médii jsem brala jako osvětu.
Máte nějakou veselou nebo smutnou historku z rozhovorů s novináři?
Ano, s Janem Krausem v pořadu Sauna, když jsem vyprávěla o zapomenuté placentě v igelitové tašce. Placentu jsem totiž zapomněla doma, když jsem po porodu odjela do porodnice, aby mne zkontrolovali. Jan Kraus si nebyl jistý tématem, ale úplně odbourat se nenechal.
A máte nějakou negativní zkušenost s novináři?
Když jsem se dozvěděla, že půjdu do pořadu Michaely Jílkové, dlouze jsme si telefonovaly, sešly jsme se spolu i s její produkční, obě se hodně vyptávaly a bylo vidět, že mají zájem o dané téma. Co se potom dělo ve vysílání, bylo ale velmi odlišné od toho, na čem jsme se domluvily. To jsem prostě ve veřejnoprávní televizi nečekala. Velmi mne to překvapilo. Paní Jílková, z mého pohledu, dokonce lhala.
Čím Vás novináři štvou a za co je máte ráda?
Trochu mi vadí, že nechodí na tiskové konference. Když rozešleme pozvánky, tak přijdou tři. Byla bych ráda, kdyby mi třeba napsali, že přijdou až na jinou akci, případně kdyby napsali, proč je tiskové konference nebaví. Často mne štvalo, když média potřebovala mít názor odborníka – většinou doktora. Ten řekl, jak to má být, ale názor žen nebyl brán v úvahu. Přitom normální porod patří do rukou porodních asistentek. Dnes už je to trohu lepší. Také se mi stalo, že jedna novinářka moje odpovědi doslova přebásnila a do úst mi vkládala, co chtěla ona. Při autorizaci jsem ´úplně rozbila´ její slova. Jinak mám s novináři dobré zkušenosti.
Děkuji za rozhovor.

Text: Alena Stellnerová, Foto: Archiv Petry Sovové

Rozhovor byl veden v roce 2014 pro SeeMedia, zveřejňujeme ho v rámci výběru ´the best´ z našeho archviu.

Komentáře