Národní park v plamenech: "Skvělý důvod" k hádce. Politici šli do influencerů a pak sami do sebe. Followeři pak do všech. A les stále hoří...

 Vedro, dusno a nekonečné slunce. Tyhle pocity mívají obyvatelé v Evropě každoročně v letních měsících. Když se ale Češi před dvěma týdny probudili a cítili kouř, za který může nebývale rozsáhlý požár v Českém Švýcarsku, stalo se jeho hašení, ale také příčiny, celospolečenskou debatou, do které se zapojili politici, influenceři a jejich followeři - a nebrali si rukavičky. 

Autorka článku: Anna Kolínková

Ono také uhasit tisíc šedesát hektarů lesa není snadné, navíc v souvislosti s debatou o klimatických změnách to nabízí otázku, zdali nejde jen o ´klasický požár´, kterému se nedá zabránit či zda-li můžeme nějak změnit své zvyky a chování a předejít případným následkům klimatických změn. Požár tak vyvolal debatu mezi dvěma rozdělenými tábory – jedna klimatické změny skoro popírá a výkyvy počasí a požáry bere jako přirozený děj, druhá naopak aktivisticky alarmuje. Nejenže se tématu věnují média, ale připojilo se také několik influencerů. Který z nich rozšiřoval pochybné informace a bral situaci s nadsázkou a kdo působil nejvěrohodněji? 

 Aki Votrubová 





Jako jedna z mála influencerek dostala kritickou zpětnou vazbu od svých sledovatelů. „Mama bloggerka“ a fotografka Aki Votrubová se se svými sledujícími hned po ránu podělila se svými pocity, které v ní vyvolal zápach kouře z hořících hektarů. Avšak nevybrala si zrovna šikovné spojení ke katastrofě. Vůně hořících hektarů v ní vyvolávaly vzpomínky na Bali, kde farmáři vypalovali rýžová pole. Využila krizovou situaci ke svému PR. Pod příspěvkem se okamžitě objevily desítky komentářů, kde influencerku tvrdě osočili z nevhodného chování. Jeden z nejvíce diskutovaný byl od herečky a influencerky Nikol Štíbrové



"Přiznám se, že sem občas chodím na čumendu, pro nějaký to moudro žejo. Ale tohle už asi nepřekoná nic," napsala moderátorka. Na její komentář zareagovalo přes tři tisíce uživatelů se stejným názorem. Zároveň na svém profilu sdílela jak záběry požáru po celém světě, tak i sbírku na pomoc Hřensku. Další komentáře k příspěvku Aki pak byly ve například ve smyslu: „Je „super”, že obří požár člověku připomene skvělý zážitky z cest.“ „A třeba povodně vám připomínají co? Sprchu? “ nešetřili kritikou uživatelé Instagramu. Aki později popisek smazala a za své chování se omluvila, avšak internet je místo, kde se nezapomíná. 

Kovy Karel Kovář, - jeden z největších influencerů české scény. Na Instagramu má 800 tisíc sledujících a pravidelně na něm vzdělává své sledovatele a informuje o aktuálních situacích. Své sledující o situaci zpravil okamžitě. Na svém profilu nasdílel, jak sbírku pomoc Hřensku, tak i záběry hasičů a rozsah požáru 


Anna Šulc - Anička Šulcová, která má na Instagramu přes 970 tisíc sledujících, příspěvky o požáru sdílela okamžitě. Informace sdílela hned v pondělí před tím, než se dostal kouř do Prahy. Byla jedna z prvních velkých influencerů, kteří na přírodní katastrofu upozornili. Navíc jako jedinou z nich katastrofa zasáhla osobně a její post vyzněl nejvíce indenticky - k místu má vztah, protože tam častu jezdí na chatu. „Na Mezné máme chalupu. Modlím se, ať co nejdřív zaprší. Je mi z toho smutno. Je mi líto naší přírody, zvířat a doufám, že jsou všichni místní v pořádku,“ napsala infuencerka. Na upřímnou zprávu od influencerky se svrhla lavina podporujících, ale také negativních komentářů. „Doufám, že to brzy uhasí. Budou velké škody a pro ty zvířata, co tam žijí to musí být šok.“ „A ta informace, že tam máš chalupu je nějak důležitá oproti tomu, že hoří lesy?“ vyjádřili své emoce uživatelé Instagramu. 




Teri Hodanová

Teri, kterou sleduje skoro půl milionů lidí, sdílela záběry z požáru na svém Instagramu. Svěřila se zde i se svými pocity, nad kterými se dlouhou dobou zamýšlí. Především s tím, jak by mohla planetě pomoci. „Kdo mě zná osobně, ví, že konec světa ve smyslu ekologické katastrofy je něco, co mě budí ze snu,“ napsala Teri. Své pocity také popsala na svém Twitteru, kde schytala nepěkné komentáře. Její sledující ji osočili jak za svůj mladý věk, ale také za nevědomost vůči situaci. Největší negativita se však nepohybovala kolem požárů, ale převážně influencerčina studia, což je obor psychologie. Ačkoliv je přírodní katastrofa označena jako požár století, některým uživatelům přišel komentář Hodanové o dětech poněkud zbytečný. Svůj názor k influencerce napsal i Mirek Topolánek a odstartoval tak politickou přestřelku: „„Psychology student? Ne, psychology pacient…“ Reakce na tweet na sebe nenechaly dlouho čekat. „Vy vypadáte taky zrale na post pacienta za tak zbytečnej a urážlivej komentář. Doufám, že se jedná o parody účet, ne o dalšího politika zpochybňujícího globální oteplování,“ nedala se Hodanová. Nutno podotknout, že Topolánek klimatickou změnu nepopírá. Velkou kritiku na Twitteru dostal spíše kvůli tomu, jak Hodanovou označil. „Proč si do svého popisku konečně nedáte místo občasného glosátora naprostého burana?“ Pod příspěvkem poslal i svůj vzkaz senátor Václav Láska, který ho nazval egoistou bez empatie a citu. „„Co ti vzkazuje moje dcera ti psát nebudu, dostal bych hodně dlouhý ban.” Hodanová nedávno svěřila se svými sklony k úzkostem a depresím, kterým musela čelit během dospívání. Otázkou však zůstává to, proč tento tweet vzali jako důvod pohádat se na sociálních sítí. Nutno podotknout, že bez jakýchkoliv závěrů. Co byl také kámen úrazu byla reakce uživatelů na ifluencerčin životní styl. Převážně se to týkalo častého létání na dovolenou, které zanechává uhlíkovou stopu, promování luxusních značek, které zrovna nefungují ve smyslu zero waste - proto pak slova influencerky o tom, že ´jí budí ze sna ekologická katastrofa´ vyznívají v rámci její uhlíkové stopy luxusního životního stylu poněkud nevěrohodně. Pokud Mirek Topolánek chtěl na tento post zaútočit, mohl komentovat konstruktivně tento rozpor a ne neférově studijní obor či rozpoložení influencerky. 



Shrnutí: Většina českých influencerů dokázala správně a včasně informovat o aktuální situaci. Převážně pomocí odkazů na zpravodajské portály či osobní pocity k situaci. To se však nepodařilo všem. Aki Votrubová a Teri Hodanová dostaly za své sdílení myšlenek velkou negaci. I když to každá podala jinak, nebyla to zrovna šťastná volba slov k situaci. Influenceři by si měli uvědomit, že sdílením svého osobního života si tím mnohokrát hází sami klacky pod nohy. Neboť to může vzrůst pak do situace, ve které se ocitla Teri Hodanová. Sdělila své obavy ohledně aktuálních událostí a sledující ji později osočili za její životní styl. 

Informace ke článku České Švýcarsko 
Několik stovek hasičů již dva týdny bojuje s rozsáhlým požárem v národním parku České Švýcarsko. Hasičům se podařilo plochu požáru v národním parku snížit na polovinu. Rezervaci obklopují plameny již jedenáctým dnem, z původní plochy 1060 hektarů se podařilo redukovat na 498 hektarů. Práce podle všeho však komplikují vysoké teploty, které podle meteorologu stoupají až na 34 stupňů. Les stále hoří, hasiči ale doufají, že do konce týdne se jej podaří uhasit.

Obrazový materiál - sociální sítě výše zmíněných influencerů.
Kontakt na autorku článku: jmeno.prijmeni@otevrenamedia.cz nebo přes její sociální síť:
Instagram autorky článku: https://www.instagram.com/ann.kolinkova/

Komentáře