Koalice SPOLU, ANO a SPD dávají queer lidem vzkaz, že stále nejsou bráni jako plnohodnotní občané

Letošní rok není nejlepší dobou pro lesby a gaye. Přesto že je na tom Česká Republika podstatně lépe než například Polsko, vidina rovných sňatků je v nedohlednu. A co je horší, že skupina padesáti čtyř poslanců napříč vládními a opozičními stranami předložila návrh, který by měl ústavně zakotvit manželství jako svazek muže a ženy. 

Komentář: Anna Kolínková

Vláda tímto výrokem rozdělila republiku na dvě skupiny. Avšak ne všechny strany jsou za jedno. Koalice SPOLU, ANO a SPD dávají queer lidem vzkaz, že stále nejsou bráni jako plnohodnotní občané, kteří si zaslouží stejná práva, přestože pro ně platí úplně stejné povinnosti. 

Proč byl letošní ročník Prague Pride tak důležitý?
Proto letošní účast na Prague Pride byla velice zásadní - aby lidé ukázali vládě, že v lásce nezáleží na tom, zda jde o lidi opačného či stejného pohlaví. Snažili se opět poukázat na to, že si jsou stejně rovni s ostatními.
Průvod odstartoval na Václavském náměstí, kde se shromáždilo až přes padesát tisíc lidí. To pořadatelé nečekali a byli mile překvapeni, neboť v původních plánech bylo nad dvacet tisíc lidí. Celý průvod byl ozdoben do duhových vlajek všech velikostí. Účastníci je nosili jako papírové vlajky namalované na obličeji nebo se do nich přímo zabalili. 
Vlajka s barvami duhy byla dříve považována za symbol pacifismu. Od 70.let 20.století je vnímána jako symbol pro gaye a lesby. V dalších desetiletí establovala do takové podoby jako ji známe dnes. 

Průvod však není jen pro generaci Z
Velmi oblíbenou částí Pride Prague byly i tento rok kostýmy, které si účastníci oblékli a jenž měly symbolizovat orientaci, se kterou se ztotožňují. ¨ Zúčastnili se ho lidé všech věkových kategorií. Mohli jste potkat mladý pár, který hrdě nesl duhovou vlajku, ale také seniory, kteří se i přes svůj věk nebojí vystoupit na veřejnosti. 
Průvod šel sledovat jak z ulice, tak i z balkonů budov. Lidé brali na průvod i své děti, aby co nejdříve pochopili jeho důvod. Konečné místo bylo na Letné, kde na účastníky čekalo občerstvení. V Letenských sadech se to neobešlo bez doprovodného hudebního programu, a to na šesti podiích. Vystoupili například Tom Auspaul a další. Ať už jste navštívili Pride poprvé či po několikáté, neustále vás překvapuje otevřenost a podpora, kterou tento festival nabízí. 
Samotní účastníci se shodli na tom, že takovou účast snad nikdo nečekal. Celým průvodem se neslo spoustu pocitů. „Pride jsem navštívil poprvé, protože jsem člen LGBTQ+ komunity. Hodně jsem o něm slyšel především od lidí, co jezdí pravidelně,“ uvedl Jan. „Velmi příjemným překvapením byla všudypřítomná otevřenost a podpora od lidí, které jsem vživotě neviděla. Byla to příjemná změna, že mě nikdo neodsuzoval pohledy,“ svěřila se jedna z účastnic průvodu. 
Celkový dojem byl velmi pozitivní. Našli se však zde i negativa, která jsme pocítili. „Když se řekne, že si může na sebe kdokoli vzít cokoli, neznamená to uplně doslovnost. Nejsem zastánce úplného odhalování se na veřejnosti, kde je můžou vidět i děti. Pak si nás tak zafixují všichni a berou to jako celou komunitu,“ podotkl Martin. 

Kdo všechno se objevil na Prague Pride? 
Jedním z dlouholetých účastníků je Hedvika. Hedvika je mladá influencerka, která působí na platformě Instagram. Své sledovatele učí k lásce samu sebe. Hrdě na sebe vzala kostým, kterým ovládla celý průvod. I když by se mohla zdát outfit pro někoho lehce kontroverzní, sama influencerka jej vzala s plnou grácií. Celkový look shledal hodně positivní reakcí, avšak našly se i takové, které označují za nevhodný: „Tohle už přeháníte.“ „Přesně proto nemám rád tuhle komunitu, všichni se oblékají jako lehké ženy.“ Avšak sama Hedvika říká, že si z takových reakcí nic nedělá a chápe, že to může být pro někoho příliš. Také Prague Pride navštívila Simona Tvardek, letošní účastnice a výherkyně reality show Like House 3 se svými přáteli. Známá tvář však nechyběla ani u účinkujících. Své vystoupení předvedla Drag queen DIMA, která předvedla svoje vystoupení na Letné. 
Prague Pride má smysl. Někomu to může připadat jako kýč či nekonečná otravnost. Pro spoustu lidí je bezpečným místem, kde můžou být sami sebou. Najdou zde podporu od lidí, kteří je chápou. Spousta z nich se svým coming outem nemohou přijít za svými nejbližšími. Nejen kvůli strachu, ale i s pocitem, že by je nepochopili. Navzdory tomu, že debata o sexuální orientaci i genderu se o velký kus posunula, je mezi námi stále spousta lidí, kteří s tím mají problém přijít na povrh. Zaslouží si místo, kde se mohou cítit úplně normálně a dostání se podpory a přijetí. Jeden takový týden či průvod pro ně může znamenat víc než si dokážeme představit.

Foto z archivu Prague Pride
Instagram autorky článku: https://www.instagram.com/ann.kolinkova/

Komentáře