Britové očekávají razantní pokles cen nemovitostí. Nejvíc by měla být zasažena jižní Anglie

Pravděpodobně dojde k největšímu poklesu cen v Jižní Anglii, ale celkově by britský trh nemovitostí mohl zůstat stabilní. V letošním roce se objevují varování o možném propadu cen nemovitostí na trhu, ale dosud se to nepotvrdilo. Jaký tedy bude vývoj cen v nadcházejících letech?

Podle studie think-tanku Resolution Foundation by ceny mohly v příštích pěti letech klesnout až o 25 % kvůli vysokým úrokovým sazbám hypoték. Nicméně někteří experti předpokládají, že ceny nemovitostí nebudou dramaticky klesat a v budoucnu se opět začnou zvyšovat.

Jaké byly předpovědi vývoje cen nemovitostí pro rok 2023?

Na začátku roku 2023 existovaly odlišné předpovědi, týkající se vývoje cen nemovitostí. Avšak odborníci byli jednotní v tom, že ceny budou klesat - lišily se pouze v názorech na míru tohoto poklesu.

Navzdory předpovědím naznačují nedávné údaje o indexu cen nemovitostí, že ceny zůstávají stabilní. V květnu dosáhla průměrná cena domů ve Velké Británii podle indexu Land Registry 285 861 liber, zatímco v prosinci předchozího roku nabídková cena činila 291 361 liber. To odpovídá poklesu o 1,9 % za šest měsíců.

Podle nejnovějších údajů společnosti Nationwide, které vycházejí z výše poskytnutých úvěrů, ceny nemovitostí v průběhu jednoho roku klesly o 3,5 %, což je největší pokles od roku 2009. Avšak pokud se podíváme na údaje srovnávající ceny nemovitostí v prosinci roku 2022 s realitními cenami v červnu roku 2023, zjistíme, že ceny v první polovině letošního roku vzrostly o 0,07 %.

Podle údajů společnosti Halifax, které také vycházejí z hypotečních úvěrů, průměrná cena domu v prosinci 2022 činila 281 272 liber, zatímco v červnu 2023 stoupla na 285 932 liber, což představuje nárůst o 1,6 %.

Tyto informace naznačují, že ceny zůstávají stabilní a neklesají tak rychlým tempem, jak se předpovídalo na začátku letošního roku. Nicméně očekává se, že ve druhé polovině tohoto roku by mohlo dojít k poklesu cen.

Ve kterých lokalitách došlo k největšímu zvýšení cen nemovitostí?

Podle nejnovějších údajů katastru nemovitostí činil průměrný růst cen nemovitostí v Anglii od května 2022 do května 2023 1,7 %. V některých oblastech však byly zaznamenány mnohem větší cenové skoky. Z celkového počtu 316 místních úřadů 284 zaznamenalo meziroční nárůst cen. Následující tabulka ukazuje 10 lokalit s největším nárůstem cen.

Ve kterých oblastech došlo k největšímu poklesu cen nemovitostí?

Za poslední rok každý desátý místní úřad v Anglii (9,8 %) zaznamenal pokles cen nemovitostí, s největším propadem v oblasti Kensington a Chelsea (-13,4 %). Mimo vyšší cenovou kategorii hlásí nejvýraznější meziroční pokles cen realit North Warwickshire (-4,7 %) a Great Yarmouth (-4,2 %).

Očekává se, že aktuální hypoteční krize postihne ceny nemovitostí. Richard Donnell, výkonný ředitel společnosti Zoopla, uvedl, že ačkoliv ceny domů za poslední tři měsíce mírně vzrostly, vyšší hypoteční sazby a snížená poptávka by mohly vést k mírnému poklesu cen ve druhé polovině roku 2023.

Předpokládá se, že do konce roku dojde k 5% poklesu cen, ale stále budou o 15 % vyšší než před pandemií.

Karen Noye, hypoteční expertka společnosti Quilter, potvrdila správnost této prognózy: "V současné době jsme svědky vývoje tlaku na dostupnost bydlení a to bude mít skutečný dopad na ceny nemovitostí v nadcházejících měsících." Průměrné dvouleté fixní sazby hypoték dosahují nyní 6,81 % a pětileté 6,33 %. Tyto sazby jsou téměř dvojnásobně vyšší než před 12 měsíci.

V důsledku toho se předpokládá, že potenciální zájemci o první hypotéku budou raději vyčkávat na snížení sazeb, což povede ke snížení poptávky. Zatímco majitelé domů, kteří mají potíže se splácením hypotéky, se mohou rozhodnout prodat svou nemovitost.

Je pravděpodobné, že oba případy povedou ke snížení cen nemovitostí. Nicméně očekává se, že systémy intenzivní podpory hypoték, jako je například návrat k úročeným hypotékám po dobu šesti měsíců, zabrání majitelům nemovitostí v tom, aby je museli prodat.

V jižní Anglii lze očekávat vyšší pokles cen

Společnost Zoopla v této souvislosti poukazuje na rozdíl mezi trendy v jižní Anglii a ve zbytku země. Výraznější dopad vyšších hypotečních sazeb lze pozorovat tam, kde jsou ceny nemovitostí nejvyšší. V oblastech s průměrnými cenami nad 300 000 liber se očekává největší pokles cen ve druhé polovině roku.

Co se stane s cenami nemovitostí po roce 2023?

Očekávání ohledně budoucího vývoje cen nemovitostí se liší. Podle realitní agentury Savills by ceny měly opět vzrůst v příštím roce a v následujících pěti letech by se mohly zvýšit o 6,2 %.

Na druhou stranu Úřad pro rozpočtovou odpovědnost předpokládá, že ceny se v příštím roce opět sníží a v roce 2027 by měly dosáhnout růstu 3,5 %.

Think tank Resolution Foundation ovšem varuje, že vysoké úrokové sazby by mohly výrazně snížit ceny nemovitostí a v následujících pěti letech by mohlo dojít k poklesu až o 25 %.


Článek je převzat ze serveru Which, autor článku Joe Wright