Evropská komise ujišťuje, že i přesto, že hodlá prosazovat digitální euro, chce zajistit, aby hotovost byla stále široce akceptována jako prostředek platby

Vyjádření Evropské komise ohledně obav v souvislosti s přijetím digitálního eura. Lidé v Eurozóně se obávají, že nebudou poté moci platit v hotovosti. Hotovost však má zůstat. To samé tvrdí také Rusko, Spojené státy americké, Velká Británie a další země, které připravují digitální měnu. 

Evropská komise přichází s dvěma návrhy v rámci „balíčku pro jednotnou měnu“, které směřují k zajištění stálého přístupu jednotlivců i firem k eurobankovkám a mincím, umožňujícím platby napříč celou eurozónou. Zároveň se také vytváří rámec pro možnou novou digitální variantu eura, kterou by Evropská centrální banka mohla v budoucnu zavést jako doplněk k tradiční hotovosti.

Euro je ztělesněním jednoty a síly Evropy. Během uplynulých dvou desetiletí lidé i firmy v celé eurozóně bez problémů akceptují euromince a bankovky. Navzdory tomu, že 60 % z oslovených jednotlivců vyjádřilo přání udržet možnost hotovostních plateb, neustále narůstá počet lidí, kteří upřednostňují digitální alternativy, jako jsou platby kartou nebo prostřednictvím aplikací poskytovaných bankami a dalšími finančními institucemi.

V souladu s těmito aktuálními trendy Komise přichází s novými návrhy , které lidem umožní platit dvěma způsoby - fyzickým a digitálním eurem. Návrh legislativy, který je součástí tohoto balíčku, stanovuje právní rámec pro možné zavedení digitálního eura jako doplňku k existujícím bankovkám a mincím. Tímto způsobem bude zajištěno, že jednotlivci i firmy budou mít kromě stávajících možností další alternativu pro rychlé, cenově dostupné, bezpečné a spolehlivé digitální platby v eurozóně. Nakonec bude rozhodnutí o vydání digitálního eura záviset na rozhodnutí Evropské centrální banky, pokud návrh na vytvoření právního rámce pro digitální euro obdrží souhlas Evropského parlamentu a Rady.

Součástí navrhovaných změn je také legislativní návrh týkající se ochrany hotovosti jako zákonného platidla. Cílem je zajistit, aby hotovost byla široce akceptována jako prostředek platby a zůstala snadno dostupná lidem a firmám v celé eurozóně.

Překlad do češtiny: Nikita Umnov

Zdroj: Evropská komise: https://finance.ec.europa.eu/publications/digital-euro-package_en