Rusko testuje digitální rubl ve snaze obejít sankce, ale i držet krok s vývojem digitálních měn dalších zemí

Rusko zahájilo testování nového digitálního rublu s cílem využít technologii blockchainu k obcházení sankcí. V úterý minulý týden zahájilo Rusko testování svého nového digitálního rublu s cílem využít technologii blockchainu k obcházení sankcí a posílení kontroly nad svými občany.

Testovací fáze nastává v období, kdy rubl drží svou nejnižší hodnotu vůči dolaru od března 2022. Tato fáze přichází několik týdnů po zahájení rozsáhlé vojenské invaze na Ukrajině.

Obtížněji sankcionovatelné

Již několik let se Moskva zabývala vytvořením digitální měny. Avšak až poté, co západní sankce znemožnily Rusku přístup k určité části celosvětového bankovního systému, začal vývoj digitálního rublu nabírat na rychlosti.

Podle zprávy think tanku Atlantic Council se Rusko připojilo k dalším 20 zemím světa, které se dostaly do pilotní fáze implementace digitální měny.

Moskva má jasný cíl: posílit pružnost svého finančního systému a minimalizovat dopad mezinárodních restrikcí.

"Posílí to schopnost Ruska vyhnout se sankcím," poznamenal Mikkel Morch, zakladatel investičního fondu ARK36 specializujícího se na kryptoměny.

Morch zdůraznil, že tímto krokem bude Rusko schopno obejít banky, které jsou nyní postiženy restrikcemi, a blockchain je “mnohem odolnější vůči sankcím a útokům”.

Většině ruských bank bylo zakázáno používat hlavní systém pro mezinárodní transakce, což nutí Moskvu hledat alternativní cesty ke snížení závislosti na dolaru.

Vytvoření digitální měny je podle Morcha “součástí celosvětového geopolitického konfliktu mezi zeměmi, které podporují dolar, a těmi, které se ho snaží eliminovat”. Tím druhým jde o narušení dominance americké měny v obchodování.

Totální kontrola

V říjnu 2020 projevila ruská centrální banka zájem o implementaci digitálního rublu s cílem zajistit ´bezpečné, chráněné, rychlé, pohodlné a dostupné platby pro každého jednotlivce kdekoli v Rusku´.

Avšak Morch varoval, že digitalizace rublu by mohla úřadům poskytnout ´dobrou příležitost´ pro absolutní kontrolu nad občany Ruska.

Upozornil, že by nová digitalizovaná měna mohla sloužit jako ´nástroj sociální kontroly´, který by umožňoval vládě udělovat pokuty nebo zmrazovat majetek ´jedním kliknutím´.

Bezpečnost finanční architektury digitálního rublu v Rusku má na starosti bezpečnostní služba FSB.

Některé nevládní organizace již dříve varovaly před možným zneužitím. "V nesprávných rukou by tyto údaje mohly sloužit k monitorování soukromých transakcí občanů," zdůraznili výzkumníci z Atlantic Council. 

Rusové nejsou přesvědčeni

Cílem nového digitálního rublu je transformovat platební metodu, ale mezi obyčejnými Rusy stále panuje skepse kvůli obavám o účinnost a bezpečnost. Výzkum agentury VCIOM ukázal, že šest z deseti Rusů nerozumí cílům vlády a nechce se zapojit do používání této inovativní měny.

Podle ekonomky Sofie Doněcké se pravděpodobně v běžném životě během testovací fáze nedočkáme výrazných změn. Přestože existují obavy ze zneužití systému, Moskva se snaží držet krok s globálním finančním vývojem.

Aby úřady zmírnily obavy občanů, slibují, že používání digitálního rublu bude dobrovolné a zefektivní běžný život. Ruský zákonodárce Anatolij Aksakov zdůrazňuje, že rodiče získají lepší kontrolu nad výdaji svých dětí, což zahrnuje možnost určit, na co mohou peníze použít.

“Například dáte dítěti, které chodí do školy, peníze s tím, že je může utratit pouze za snídani, nákup knih nebo učebnic," řekl Aksakov vládnímu listu. "Bez ohledu na to, jak velké je přání uživatele utratit je na jiné účely, to nebude možné."

Autor: AFP, the Hindu, Překlad do češtiny: Nikita Umnov

https://www.thehindu.com/sci-tech/technology/russia-tests-digital-ruble-bid-bypass-sanctions/article67200303.ece#:~:text=Russia%20joins%2020%20other%20countries,the%20Atlantic%20Council%20think%20tank.&text=Moscow's%20aim%20is%20clear%3A%20to,the%20impact%20of%20international%20restrictions.