Slavný ostrovní hotel, kde se natáčela například detektivka Agathy Christie ´Zlo pod sluncem´, je už od května na prodej za 15 milionů liber. Zatím nemá kupce


Historický Art Deco hotel na ostrově South Devon, který kdysi sloužil jako útočiště pro Agathu Christie a Beatles, se objevil na trhu za částku 15 milionů liber. 

Hotel Burgh Island, s rozlohou 21 akrů a okolím, je vysoce ceněný pro svou jedinečnost. Specializovaná realitní agentura Knight Frank nyní nabízí pozemky v oblasti Bigbury k prodeji. Tato nabídka zahrnuje památkově chráněný hotel s 25 pokoji, tradiční hospodu The Pilchard Inn, plážový dům a dokonce i přistávací plochu pro vrtulník. Tato nabídka přichází pouhé tři měsíce poté, co stejní agenti popřeli, že tajemný hotel odpovídá popisu Burgh Island, a stále ho nabízeli za 9 milionů liber.

Hotel Burgh Island, postavený ve 30. letech 20. století, získal svou slávu díky slavné spisovatelce Agathě Christie. Právě zde “královna detektivek” napsala své dva slavné romány, které se staly významným kulturním fenoménem. Hotel sloužil jako zdroj inspirace pro události popsané v knize "A pak už tam nikdo neby", a také pro detektivku s Herculem Poirotem "Zlo pod sluncem".

Jako součást nabídky je rovněž možnost navštívit spisovatelčino útočiště, známé jako Christie plážový dům, nacházející se na samém okraji útesu. Společnost Knight Frank uvádí, že v hotelu se prý před dnem D setkali americký prezident Dwight Eisenhower a britský premiér Winston Churchill. Hotel rovněž údajně přivítal návštěvu vévody a vévodkyně z Windsoru a členy rockové skupiny The Beatles, kteří zde pobývali před svým koncertem v nedalekém Plymouthu.

Webové stránky společnosti Knight Frank uvádějí: "Tento exkluzivní ostrovní ráj je téměř bezkonkurenční ve Velké Británii. Hotel, který prošel kompletní rekonstrukcí, patří k nejlepším příkladům stylu art deco v Evropě."

Dále na těchto stránkách nalezneme: "Ostrov Burgh nabízí přírodní mikroprostředí, kde lze pozorovat divokou zvěř a procházet se po útesech obklopujících celý ostrov. Písečná pláž na východní straně (směrem k pevnině) je dvakrát denně omývána přílivem, který ji udržuje stále čistou."

Jedním z ohromujících architektonických unikátů tohoto hotelu je restaurovaný kruhový skleněný světlík, který zdobí nedávno obnovený bar a salonek Palm Court. Hotel také nabízí hostům příležitost ochutnat lahodné pokrmy v restauracích Ballroom a Nettlefold.

Od roku 2018 prochází hotel rozsáhlou rekonstrukci, která zahrnuje výstavbu kulečníkového sálu, sauny, lázní a několika restaurací. Ostrov, ležící pouhých 250 metrů od pevniny, zůstává snadno dosažitelný, a v rámci prodeje je součástí také tenisový kurt a bazén s sochou mořské panny.

Dle společnosti Knight Frank bylo v prosinci 2022 získáno povolení pro výstavbu dalších 12 pokojů a apartmánů pro hosty, kromě 13 pokojů určených pro personál. Součástí nabídky je rovněž dvoupodlažní budova s devíti pokoji pro zaměstnance a kancelářskými prostory. Kromě toho je k dispozici parkoviště s kapacitou 18 míst na pevninské části.

V uplynulém měsíci vyšlo najevo, že firma vlastnící hotel Burgh Island má dluhy přesahující 130 milionů liber a ročně platí úroky ve výši 7 milionů liber. Tato zadlužená firma, známá jako Office Space in Town Ltd. (OSiT), která zakoupila hotel poblíž Plymouthu v roce 2018, spoléhá se na stabilitu cen nemovitostí v Londýně, aby se vyhnula porušení smluvních podmínek. Tím by byla nucena ihned splatit své půjčky, což by mohlo způsobit kolaps jejího podnikání.

Tato firma, specializující se na pronájem servisovaných kanceláří převážně v Londýně a Cardiffu, se zadlužila téměř 130 miliony liber poté, co loni získala plnou kontrolu nad dceřinou společností LSO Services Group. Dceřiná firma Burgh Island Holdings Ltd (BIH), provozující hotel a nedalekou hospodu, si navíc v roce 2018 půjčila téměř 5 milionů liber na nákup nemovitosti. Vzhledem k nepříznivému dopadu pandemie Covid-19 a ztrátám v roce 2020 a 2021, přesahujícím 1 milion liber, byla firma BIH nucena využít dvanáctiměsíční výjimky ze smluvních podmínek od společnosti Coutts and Co.

Nicola a Giles Fuchsovi, zakladatelé společnosti OSiT, stále zůstávají optimisty. Záznamy uložené v Companies House jasně ukazuje na jejich pevnou důvěru v nadcházející období. Předpokládají dosažení zisku před zdaněním ve výši 5 602 068 liber v roce 2022, poté, co veškeré ztráty z roku 2021 dosáhly částky 4 336 266 liber. 

Giles Fuchs poznamenal: "Naše společnost neúnavně usiluje o dosažení optimálních výsledků. Vlastnictví hotelu Burgh Island bylo pro mě nesmírně inspirativní zkušeností, která mi umožnila oživit a zdokonalit jeden z nejcennějších turistických objektů ve Spojeném království. To, čeho jsme dosáhli, je zdrojem hrdosti nejen pro mě, ale pro všechny, kdo se na tom podíleli. Během naší práce jsme vždy dbali na to, aby duch 20. let minulého století zůstal v hotelu stále živý, i v roce 2020. Sledovat, jak hotel opět ožil, jak překonal pandemii a stále slouží jako divoká a krásná oáza pro návštěvníky z celého světa, mě utvrdilo v názoru, že nyní je správný čas, abych ustoupil stranou a otevřel dveře nové kapitole pro Burgh Island. Součástí této transakce je také hostinec Pilchard Inn z 14. století, který zůstává klíčovým prvkem historického dědictví Devonu. Těším se na budoucnost, která čeká tuto velmi oblíbenou nemovitost."

Autor článku: Business Editor, překlad do češtiny: Nikita Umnov

https://www.devonlive.com/news/devon-news/devons-burgh-island-hotel-land-8428858

Foto: Burg Island Hotel