Německo sužují povodně.Jak to vidí naše autorka žijící v Německu?

Stoletá voda v Německu




Počasí neovlivníme, někdy se můžeme připravit a jindy nám to rychlost změny neumožní. 

Text: Vítězslava Jabůrková

Poslední týden v Německu jen prší, bouří a blízká. Majáky na březích jezer vysílají varovná světla a lidé schovávají svá auta před případnými kroupami. Ty jsou tady celkem časté a bolestné. 

Jako v loni v létě, pojišťovny měly co dělat, auto opraváři i sklenáři měly plné ruce práce a lidé oči pro pláč. Letos to přišlo dřív, já jsem sama trnula u okna a sledovala, jak se kapky deště pomalu mění na zmrzlé hrachové kuličky. Jen jsem prosila, ať už dál tento bílý hrášek neroste. Srdce mi bušilo jako o závod. Prosím, ne znovu. Bylo by to už po třetí, co bydlím tady v Bad Wiessee. Nemám garáž a ani není žádná volná. 

Jakmile krupobití ustalo a změnilo se zpátky na déšť, seběhla jsem dolů na parkoviště, abych se podívala, jestli hrášková spoušť zanechala stopy na mém autě. Vypadalo to, že na autě nebyl jediný ďolík. Jak moc se mi ulevilo. Ulice byla plná bílích kuliček. Vypadalo to, jako by se tu všude rozsypal kontejner s polistirenovými kousky. 

Minulý týden to byl jen silný déšť a prudký vítr, který se táhl až do neděle. Přesto během víkendu nadělal i tento déšť škody na mnoha místech v Bavorsku. 




Tady musím zmínit jednu Bavorskou soukromou radiovou stanici. Je velmi oblíbenou tady v Bavorsku. Má přes 14, 3 milionu posluchačů, denně asi kolem jednoho milionu. Dělají spousta akcí, soutěží a pořadů. A v nouzových a katastrofických situacích pomáhají, kde se dá. Pomáhají jako média, které šíří zprávy a prosí o pomoc. Bylo to v době Corony, kdy hodně lidí zkrachovalo. Pomáhaly prvním Ukrajincům, kterým se podařilo uniknout z válečné země. I při předloňských záplavách, kdy spousta lidí přišlo o domy a vůbec vše, co v nich měly. 

A tentokrát je to tu zase. Zase záplavy a zase volání o pomoc. 





Povodně zasáhlo do teď 12 krajů, další dva jsou v ohrožení, že spadnout taky do nouzového stavu. Jsou nasazeny vrtulníky ADAC, Bundeswehr poskytlo pomocníky. Organizace THW – Technische Hilfskraft poskytlo 1800 lidí k dispozici, v nasazení je 40 000 operačních pracovníků a v každém kraji je víc než dost jednotlivců, jako pomocníci. 





Spousta krajů je bez proudu, pohřešuje se jedna paní a jeden hasič přišel o život při záchraně jiného člověka. 

40 škol v 8 krajích je zavřených, část dálnice A9 je uzavřená kvůli povodni.

Říká se, že došla stoletá voda. 



Tato radiová stanice prosí prostřednictvým internetu a rádia lidi o jakoukoliv pomoc, kterou postiženým lidem můžou nabídnout. Zaměstatnanci rádia jsou spojeni se záchranými jednotkami a záchránáři. Jsou jakýmsi spojením mezi dobrovolníky a postiženými. 

A lidi pomáhají. Víc než by si kdo dokázal představit. Pomáhají celé firmy i jednotlivci. Stavebníci se svými vozíky a nákladními auty, zdravotní sestry a lidi, kteří nabízejí jen ubytování. Lidi kteří nabízí deky a oblečení. Lidi, kteří jsou nachystaní jakoliv pomoct. 

Já jsem od těchto krajů asi sto kilometrů daleko, tak se pokusím trochu přispět finančně. Radio zřídilo i konto pro postižené lidi, na jejich pomoc jde celá suma, bez zdanění a bez jakýchkoliv odměn pro pořadatele. Přispívám tam každý rok nějakou částku. Nikdo nikdy neví, kdy tuto pomoc bude potřebovat sám pro sebe. 






Počasí neovlivníme, ale pomoct můžeme. 

 

Komentáře

  1. Anonymní4/6/24 20:36

    Zažila jsem povodně v roce 1997 v Uherském Hradišti.Bylo to velmi skličující,smutné.Přeji všem z těchto zaplavených oblastí podporu jak materiální tak tu duchovní.

    OdpovědětVymazat
  2. Anonymní11/6/24 06:47

    Uherské Hradiště a i celé okolí řeky Moravy bylo na tom taky velice špatně, a taky se našlo spousta lidí, kteří pomáhali. Bohužel jsem ani u toho nebyla, ale stačilo jen slyšet, jak lidi pláčí nad tím, co ztratili. Člověk pak uvědomí, jak málo nám stačí ke štěstí.

    OdpovědětVymazat

Okomentovat