"Němci dělali všechno za šera... Za Esesačku, která nám v Osvětimi pomáhala, jsme se u Sovětské armády, jež nás osvobodila, přimluvili," vzpomíná Magda Horetzká, která přežila Holocaust



Přežila Osvětim a zažila osvobození koncentračního a vyhlazovacího tábora Auschwitz a Březinka. Magda Horetzká se spolu s ostatními vězenkyněmi přimluvila za život Esesačky, která na ně byla hodná a snažila se jim pomoct. - I to je jeden ze smutných příběhů holocaustu. Je jen smutné, že se lidstvo dodnes nepoučilo a válčí dál. Doufejme, že se alespoň lednové transporty, které v těchto dnech opět slaví své smutné výročí, nebudou už v Česku nikdy opakovat. Pojďme si připomenout jeden z těchto příběhů.
Kolegyně Magdy Horetzké , která byla dozorkyní v dílně a byla krutá k ženám, které v ní pracovaly jako šičky, to štěstí neměla. Tu udaly a pravděpodobně skončila na Sibiři. Paní  Magda Horetzká, která po válce přišla do Karlových Varů, pochází ze Slovenska a v koncentračním táboře přišla o většinu svých příbuzných.
Líčení Magdy Horetzké ukazuje, jak se v tíživých situacích mohou zachovat dobře lidé, od nichž to nečekáte a naopak vás ´potopit´ lidé, od nichž by člověk pomoc čekal. Jakoby se stale nic nezměnilo a dějiny se skutečně odehrávaly v kruhu neboli spirále. Magda Horetzká zemřela v dome sociální péče Hagibor v Karlových Varech v roce 2016. Celý rozhovor si můžete pustit ve videu.

Video: Jane Frank, Josef Mašek /natočeno 2011 - 2012 v rámci projektu V paměti synagogy, který jsme realizovali v rámci SeeMedia z.s./

Komentáře