Ondřej Neff: Žádný rozhovor s trapnou nulou jsem nikdy nedělal

Bez velkého přehánění se dá říct, že je nejvýraznější osobností české science fiction, uznávaným novinářem, fotografem, dramatikem a  příležitostným výtvarníkem. Za nejdůležitější vlastnost lidského charakteru považuje schopnost uznat vlastní omyl a učinit pokání. Řeč je o Ondřeji Neffovi. Ptáme se ho na jeho novinářské zkušenosti a zážitky se známými osobnostmi i celebritami.

Jaký byl Váš první rozhovor s celebritou?
Nevím co je celebrita. Pokud máte na mysli nějaké vemeno typu Bartošová, nemohu sloužit, žádný rozhovor s trapnou nulou nikdy nedělal. Mám za sebou desítky rozhovorů, zvláště pak se spisovateli, malíři, eventuálně vědci a politiky. Věru si nevzpomenu, který byl první. Vždy jsem se pečlivě připravoval. Co je důležité pro vedení rozhovoru? Určitě poslouchat, co vám ten člověk povídá a zajímat se o to a reagovat na to. Což se málokdy děje, zvláště dnes, kdy většinu obsahu tiskovin popisují bývalé ženy  z domácnosti, nyní novinářky.

Máte nějakou veselou nebo smutnou historku z rozhovorů, reportáží s celebritami?

Různých historek by bylo hodně, vzpomenu na rozhovor s Václavem Klausem. Byl to vánoční rozhovor do magazínu, myslím, Lidovek. Bavili jsme se hodinu, z toho se padesát minut nehorázně chvástal. Já to všechno vyškrtl, aby nevypadal jako blbec. No a jak jsem byl ve škrtání, škrtl jsem asi tři slova z druhé věty a on mě za to sepsul na svém webu, takže jsem vypadal jako blbec.

Čím Vás celebrity štvou a pro co je máte rád?
O celebrity se nezajímám (až na to, že jsem napsal román, který se jmenuje Celebrity), takže jim nic radit nebudu. Nechť každý žije jak umí. No, jednu radu bych možná měl: Pomněte na přísloví, že všechna sláva polní tráva.

Text:  Zlata Knotková, Foto z archivu Ondřeje Neffa (aktualizovaná)

Rozhovor byl veden v roce 2013 pro SeeMedia, zveřejňujeme ho v rámci výběru ´the best´ z našeho archviu.

Komentáře