Vojtěch Mikulík: Začínal jsem s parodiemi na Pata a Mata. Tak velký úspěch na kanále o světě Harryho Pottera jsem nečekal


 Vojtěch Mikulík je YouTuber, který úspěšně vede dva kanály, každý na jiné téma. Jeden zaměřený na fotbal, kde už nasbíral 115 tisíc odběratelů, druhý na svět Harryho Pottera, kde na tlačítko "odebírat" kliklo už přes 60 tisíc věrných diváků. Čím začínal? Očekával takový úspěch? A mají komunity na obou kanálech něco společného? 


Autor článku: Filip Hedrich

Jak vzpomínáš na své YouTube začátky? S čím jsi do tvorby videí šel? 
Já už na YouTube tvořil dlouho před tím, než nějaký můj projekt výrazně uspěl. Začínal jsem parodiemi na Pata a Mata, které byly dřív populární. Pak jsem si v roce 2011 založil kanál na Let´s playe, kde jsem něco občas nahrával až do roku 2015. Neměl jsem asi vytyčený nějaký konkrétní cíl, jen jsem prostě doufal, že moje videa začne sledovat víc lidí. Kdysi jsem si říkal, že tisíc zhlédnutí na videu by bylo skvělé. Takový tajný sen bylo mít 100 000 odběratelů. 
Kdy ti začalo docházet, že by tvá videa mohla mít úspěch? Bylo nějaké video přímo zlomové?
Když jsem se rozhodl začít dělat tvorbu jinak, tak jsem vytvořil kanál THE TOP, který měl být klasický Top 10 channel, s různými tématy. V tu dobu ale hrozně frčel seriál Vyšehrad a já z něj udělal sestřih nejlepších momentů z prvních 3 dílů, co byly na YouTube. K tomu jsem ještě udělal „videoklip“ ke znělce. Ty dvě videa měla z ničeho nic hroznou spoustu zhlédnutí, a tak jsem si řekl, že se budu držet fotbalu. Když jsem pak natáčel videa s fakty o fotbalistech, měla sledovanost, a tak jsem u toho zůstal. 
Jaké jsou další plány s kanálem THE TOP? 
Chci se trochu víc věnovat fotbalu jako takovému a méně hrám, i když až vyjde nová FIFA, toho obsahu bude zase spousta. Rád bych dělal více videí o fotbalové historii, začal znovu točit sérii Milionáře a taky videa z fotbalových zápasů, jako jsem dělal loni na Slovácku s Plovdivem. 
V roce 2019 jsi založil kanál Caged Dragon, který je zaměřen na svět Harryho. Pottera. Jak jsi k tomu nápadu dospěl? 
V tu dobu jsem Harryho Pottera poslouchal v audioknihách pořád dokola, a když jsem zkusil na YouTube najít nějaká videa v češtině, která by se tomu věnovala, nebylo tam téměř nic. Navíc jsem měl i chuť si zahrát ty staré videohry a tak jsem si řekl, že zkusím tento projekt založit, ať se můžu realizovat i trochu jinak. Měl to být spíš takový „projekt pro mě“. 
Čekal jsi, že kanál na takové téma, může mít takový úspěch?
Tím vlastně navážu na konec minulé odpovědi. Vůbec jsem nečekal, že by takový kanál mohlo sledovat 60 000 odběratelů. Říkal jsem si, že když jednou bude mít 10 000, že to bude úspěch. Poslední film ze světa Harryho Pottera vyšel snad před 10 lety, když jsem kanál založil. A myslel jsem si, že je hrozně málo lidí, které to bude zajímat. Ale asi jsem se mýlil… 
Má podle tebe kanál Caged Dragon potenciál stále růst, i když je na takové úzké téma, jako je svět čar a kouzel? 
Ten potenciál asi už není moc velký, ale věřím, že je možné, aby fungoval i dál. Je spousta věcí, kterým jsem se ve světě čar a kouzel ještě nevěnoval (třeba teď chystám sérii o kouzelných školách ve světě). Věřím, že pomůže i vydání hry Harry Potter Hogwarts legacy, na kterou se velmi těším a chystám se z ní točit videa, nebo ji streamovat. Myslím ale, že takový ten strop může být těch 100 000 odběratelů, a možná ani tohle číslo už není reálné. 
Jak by se daly srovnat komunity na obou kanálech? Objevují se tam vesměs stejní uživatelé nebo jsou obě komunity odlišné? 
Komunity jsou hodně odlišné, i když někteří odběratelé sledují oba kanály. Myslím, že na Caged Dragonu lidi víc diskutují mezi sebou, ale asi je to i tím, že spousta videí na druhém kanále z Fify a není moc, co probírat. Ale oba kanály mají věrné diváky, kteří sledují všechno, co vydám. Jsem rád za obě komunity a neřekl bych, že je jedna lepší nebo horší. Kanálů s fotbalovou nebo Harry Potter/fantasy tématikou je na YouTube víc. 
V čem si myslíš, že se lišíš, co děláš jinak, že máš takový úspěch? 
Myslím, že kanál THE TOP se odlišoval dříve především různými experimenty ve Fifě. Teď už je ten obsah asi dost podobný jako jinde, když nepočítám kvízy a pár sérií, co se vymykaly, jako milionář nebo fotbalové dějiny. Možná že moje výhoda je v tom, že FIFA není to hlavní a vlastně mě často ani nebaví ji hrát, k tomu to ani moc neumím, a tak musím vymýšlet něco nového. Caged Dragon uspěl nejspíše proto, že šlo o první takový kanál u nás. Možná že mu pomáhá to, že se zaměřuje čistě na Harryho Pottera, zatímco většina jiných kanálů se věnuje fantasy obecně, nebo ještě dalším filmovým sériím. Ale nemyslím si, že bych měl něco „navíc“ oproti ostatním. Hodně lidí mi třeba chválí hlas a přednes, ale nemyslím si, že by to bylo nějak výjimečné. 
A na závěr. Ví se o tobě, že jsi velký fanoušek Slovácka. Jaké pro tebe bylo, být přímo na stadionu, při vítězném utkání finále poháru proti Spartě? 
Byl to zatím tvůj největší fotbalový zážitek? Asi to byl nejlepší zápas, na kterém jsem byl. Atmosféra byla úžasná a výsledek ještě lepší. Těžko říct, jestli to něco v budoucnu překoná, i když zápas ve čtvrtek s Fenerbahce na to má jistě dobře našlápnuto.

Youtube Kanál Caged Dragon


Youtube Kanál THE TOP



Foto a video k článku: Archiv youtube kanálů "THE TOP" a "Caged Dragon" Vojtěcha Mikulíka

Kontakt na autora článku: jmeno.prijmeni@otevrenamedia.cz

Komentáře